Hoppa till innehållet

Länsstyrelsen i Norrbotten

Länsstyrelsen i Norrbotten

Storlaisan , över 3 mil lång, är första sjön där harr, sik, abborre med flera fiskarter blandas med storöring och röding. Laisälven nedströms Storlaisan har alltid varit intressant för sportfiskare. Sträckan ner till kommungränsen är mycket fiskrik och domineras av harr, men har ett fint bestånd av delvis mycket stor öring.

I området ingår även de nedersta två milen av den omskrivna Dellikälven, som lättast nås via vägen på norra sidan älven och hängbro över Laisan vid Hästskoforsen.

Att återutsätta fisk

För moderna sportfiskare är det en självklarhet att man regelbundet återutsätter fisk. För att denna åtgärd ska vara meningsfull är det viktigt att dels ha koll på vattentemperaturen.

Om vattnet är varmt så kan främst laxfiskarna lätt bli stressade eftersom de drabbas av överskott av mjölksyra. För att undvika detta ska drillningen göras så snabbt det är möjligt. Dessutom är det bra att kolla hur kroken sitter i fisken. En fisk som krokats i gälarna, ögon eller djupt inne i munnen och blöder mycket har små chanser att överleva. Då kanske det är  bättre att behålla denna fisk.

TÄNK PÅ DETTA:

  • Försök att inte ta upp fisken ur vattnet under hanteringen. 
  • Använd gärna en tång eller peang som du griper tag i kroken och vrider loss kroken.
  • Om du känner att kroken sitter hårt och du behöver ta i fisken så blöt handen först. Då skadas inte det för fiskens immunförsvar så viktiga slemskiktet.
  • En fisk som har svårt att hålla stabiliteten eller lägger sig på rygg kan piggna till av att man håller i den rättvänd med huvudet mot vattenströmmen. Då strömmar syresatt vatten genom gälarna.
  • Kom ihåg att hålla ett lätt grepp kring fisken som ska återutsättas.

Fiskeinformation statens vatten i Arjeplog

Fiskeplatser från området

Viejeströmmen
Viejeströmmen

En trevlig jåkk med mycket gott om öring men även röding. Följ Kungsleden norrut från Adolfström (ca 6 km) till Lutaures utlopp för att komma till...

Läs mer
By Formsmedjan. Powered by Yago